Tom Hanks ‘enlightened’ by Somali piracy

Tom Hanks: ‘Ik begrijp piraterij wat beter’

Door correspondent Anne Saenen
Gepubliceerd door NOS Web

“Ik wist niet zo veel over piraterij als mensen in Europa”, geeft Hollywood-acteur Tom Hanks toe in een interview met de NOS. De acteur is deze week in Londen voor de première van zijn film ‘Captain Phillips’, waarmee het Londens filmfestival deze week opende.

De film gaat over de waargebeurde kaping van een Amerikaans vrachtschip voor de kust van Somalië in 2009. Tom Hanks speelt de kapitein van het schip Maersk Alabama die na een gijzeling van vijf dagen wordt bevrijd door het Amerikaanse leger.

Menselijke aspecten
“Als acteur bestudeer ik menselijk gedrag. En het menselijke aspect van piraterij begrijp ik na deze film een beetje beter”, vertelt de acteur. “Somalische piraten zijn niet te vergelijken met criminele motorclubs in Amerika die kiezen voor een riskant leven. Het gaat hier om mensen zonder hoop, die gewelddadige en hopeloze dingen doen.”

De film richt zich op de relatie tussen kapitein Phillips en de leider van de piraten die met elkaar in een reddingboot op de oceaan varen. De twee zijn allebei afhankelijk van beslissingen die buiten hun macht liggen. Hanks denkt dat de kijker daardoor sympathie voor de beide karakters zal hebben. “Het menselijk aspect van een piraat laten zien zal niet honderd procent gelukt zijn, maar we zijn een aardig eind gekomen. Het zijn geen twee-dimensionale slechteriken.”

Authentiek
“Het blijft natuurlijk een film”, voegt filmregisseur Paul Greengrass daaraan toe. “Maar ik geloof dat we de gebeurtenissen authentiek hebben neergezet.” De voormalig documentairemaker Greengrass staat bekend om de ware gebeurtenissen die hij kiest voor zijn films. Hij regisseerde onder andere de films Bloody Sunday, over het conflict in Noord-Ierland, en United 93, over een vliegtuig kaping tijdens de aanslagen van 11 september. Daarnaast staat Greengrass bekend om de thrillers Bourne Supremacy en Bourne Ultimatum. “Als je wilt weten hoe het voelt om je op een schip te bevinden dat gekaapt wordt, dan denk ik dat we daarin geslaagd zijn. Maar uiteindelijk beslissen jullie, journalisten, en het publiek.”

Piraterij
In Nederland is de film vanaf 21 november te zien.

Piraterij komt veel voor op de belangrijke scheepvaartroute langs de Hoorn van Afrika. In 2008 werden daar zeker vijftig schepen gekaapt. Dat aantal is in de laatste jaren gedaald door de maatregelen die scheepvaartmaatschappijen hebben genomen. Zo hebben veel vrachtschepen nu gewapende beveiliging aan boord. Volgens cijfers van het internationale bureau dat piraterij onderzoekt zijn er dit jaar tot dusver voor de kust van Somalië twee schepen gekaapt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.