Opnieuw Banksy-graffiti verwijderd

In Londen is ophef ontstaan omdat opnieuw een muurschildering van de beroemde graffiti-kunstenaar Banksy van zijn plek is gehaald. Het gaat om ‘No ball games’, dat van een muur in Noord-Londen is gehaald om zonder toestemming van de artiest te worden geveild.

Door correspondent Anne Saenen
Gepubliceerd door NOS web

De tekening stond sinds 2009 op de buitenmuur van een kleine supermarkt in de multiculturele wijk Tottenham. De schildering laat twee kinderen zien die een straatbord met daarop de tekst ‘No ball games’ overgooien. Banksy, een anonieme straatartiest uit Bristol, lijkt hiermee op ironische wijze de betuttelende regelgeving van de gevestigde orde aan de kaak te willen stellen. De straatartiest staat bekend om zijn humoristische en vaak anarchistische kunst die in verschillende wereldsteden te vinden is.

Liefdadigheid
Met toestemming van de eigenaar van het pand werd de graffitischildering afgelopen week van de muur gehaald. Het kunstwerk is nu in handen van een zogeheten ‘membersclub’, de Sincura Group. In een verklaring op zijn website schrijft Sincura dat de opbrengst van de schildering ten goede zal komen aan een liefdadigheidsinstelling in Noord-Londen. Ook zegt het bedrijf het kunstwerk te zullen renoveren voordat het zal worden geveild.

Volgens Sincura liep het kunstwerk gevaar op de vorige plek. Bouwwerkzaamheden in de buurt zouden de muurschildering aantasten en ook werd er verschillende malen geprobeerd de tekening te bekladden.

De verwijdering van het kunstwerk leidde tot boosheid onder de inwoners van Tottenham. Een groot deel van de gemeenschap vindt niet dat Sincura het recht heeft straatkunst te verwijderen. “Ik denk dat Banksy met zijn kunst onze gemeenschap probeert te bereiken. Hij koos deze plek voor zijn graffiti en je kunt niet zomaar voor hem beslissen”, zegt scholier Benedetta Kudy. “Ik vind het respectloos dat ze de tekening hebben weggehaald.”

Winstbelangen
Ook bij de deelgemeente Tottenham valt de verdwijning van de muurschildering niet in goede aarde. Een woordvoerder zei tegen de BBC: “Deze Banksy was een kenmerkend icoon voor onze wijk. En als dat verwijderd wordt, blijkt maar weer eens dat de wens van de lokale gemeenschap op de tweede plaats komt, na de winstbelangen van mensen en bedrijven.”

Het is de tweede keer dit jaar dat graffitikunst van Banksy wordt verwijderd. In februari 2013 verdween het kunstwerk ‘Slave Labour’ uit Noord-Londen. De tekening dook toen op bij Amerikaanse kunstveiling, maar werd op het laatste moment teruggetrokken. Later bracht het werk in London naar schatting 900.000 euro op.

Banksy liet toen weten dat werk dat van de oorspronkelijke plek wordt gehaald “niet echt” is, omdat het de context van de straat mist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.